Ako neporušiť autorské práva pri reprodukcii hudby

01.07.2004 Celý región

Hudba sa pomaly stáva neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Či už v podobe koncertov, hudobných festivalov, tanečných zábav a diskoték alebo ako doplnok na s...
Hudba sa pomaly stáva neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Či už v podobe koncertov, hudobných festivalov, tanečných zábav a diskoték alebo ako doplnok na spríjemnenie atmosféry pri posedení v reštaurácií, kaviarni, pri relaxácii na plavárni, vo fitnesse.

Aj pri návšteve obchodných prevádzok alebo prevádzok poskytujúcich služby (napr. kaderníctvo, kozmetika) sa majitelia snažia dotvoriť atmosféru príjemnou hudbou, znejúcou z rádia, televízneho prijímača alebo CD-prehrávača. Nesmieme zabúdať, že hudobné diela majú svojich autorov a tí si k nim uplatňujú svoje majetkové práva - právo rozhodovať o použití vlastných diel a právo na autorskú odmenu.
Na Slovensku majetkové práva autorov a vydavateľov hudobných diel kolektívne spravuje SOZA – Slovenský ochranný zväz autorský. Jeho právomocou je udeľovať súhlas – tzv. licenciu na použitie hudobného diela. Táto licencia má formu Hromadnej licenčnej zmluvy. Podľa platného autorského zákona každý používateľ, ktorý na verejnosti prístupných priestoroch ( v reštauráciách, kaviarňach, obchodoch, kaderníctvach a pod. ) používa hudbu ( znejúcu z rádia, televízie alebo CD-prehrávača, hudobného automatu a pod. ), ako aj každý usporiadateľ verejného podujatia s hudbou (usporiadateľ koncertu, hudobného festivalu a pod) je povinný získať súhlas na použitie hudobných diel, teda uzavrieť už spomínanú licenčnú zmluvu a zaplatiť prostredníctvom SOZA autorské odmeny vlastníkom autorských práv. Táto povinnosť sa týka aj usporiadateľov benefičných resp. charitatívnych koncertov, podnikových zábav, plesov, recepcií a pod.
Povinnosťou každého usporiadateľa je získať od interpretov zoznam hudobných diel, ktoré boli predvedené počas hudobnej produkcie a následne ho zaslať do SOZA. Zoznam musí obsahovať názvy predvedených diel a mená autorov hudby a textu. Podľa tohto zoznamu SOZA rozdelí vybraté autorské honoráre domácim a zahraničným autorom.
SOZA vyberá honorár za podujatie ako také, teda aj za autorov, ktorí SOZA zmluvne nepoverili spravovaním svojich autorských práv ale zároveň nevylúčili kolektívnu správu svojich práv. Títo tzv. zmluvne nezastupovaní autori majú právo prísť do SOZA a vyžiadať si svoje autorské honoráre tak, ako je to u zastupovaných autorov.
Sadzobník SOZA presne stanovuje výšku autorských odmien. V prípade verejných podujatí s hudbou závisí od výšky vstupného a veľkosti priestranstva, na ktorom sa podujatie uskutočňuje. Pri tzv. „ open air“ festivaloch závisí od predpokladaného počtu účastníkov podujatia. Aj keď sa na podujatí nepredávajú lístky, autori majú stále právo na odmenu za predvedenie svojich diel. V tomto prípade sa pri výpočte autorskej odmeny vychádza z minimálnej výšky vstupného 20 Sk.
Autorský honorár za hudobné produkcie, pri ktorých sa diela reprodukujú výlučne na počúvanie (napr. z rozhlasového alebo televízneho prijímača) a od návštevníkov sa nevyberá vstupné, uhrádza sa paušálnou sadzbou. Sadzba autorskej odmeny v tomto prípade závisí od druhu a rozlohy prevádzky. Nerozlišuje sa, či ide o hudbu hlasnú alebo tichú, príjemnú alebo nepríjemnú, ani to, či ide o skladbu domáceho alebo zahraničného autora alebo interpreta. Taktiež nie je dôležité, či hudba znie z drahšej hifi-veže alebo lacnejšieho rádiomagnetofónu, ani či technické zariadenie, z ktorého hudba znie, má majiteľ (resp. firma) zavedené v účtovníctve ako svoj majetok, alebo ide o zariadenie, ktoré má v osobnom vlastníctve iná osoba, napr. zamestnanec firmy. Výška autorskej odmeny je rovnaká. Treba však zdôrazniť, že autorské odmeny za reprodukciu hudby nie sú totožné s povinnými koncesionárskymi poplatkami. Tie sa podľa zákona o koncesionárskych poplatkoch platia ako príspevky na činnosť verejnoprávnym inštitúciám Slovenskému rozhlasu a Slovenskej televízií, nie za reprodukciu hudobných diel na verejnosti prístupných priestoroch.
Podľa nového autorského zákona č.618/2003 je nerešpektovanie majetkových práv autorov hudobných diel porušovaním duševného vlastníctva. Dodržiavanie majetkových práv autorov v súčasnosti sleduje 30 inšpektorov SOZA, ktorí kontrolujú prakticky celé územie Slovenska. Ak inšpektor zistí používanie hudobných diel bez uzatvorenia licenčnej zmluvy, SOZA bude žiadať o vydanie bezdôvodného obohatenia a súčasne môže podať podnet na prešetrenie priestupku, resp. trestného činu za neoprávnené nakladanie s dielami, ktoré sú predmetom autorského práva ako aj návrh na občianske súdne konanie, resp.exekúciu. Veľmi dobrý účinok na neplatičov má zákaz používania hudobných diel. Ak si napríklad neplní svoje povinnosti voči SOZA organizátor diskoték, môže SOZA pre neho vydať zákaz používania hudobných diel. O tomto zákaze informuje mestský úrad, orgány štátnej správy a políciu. Kým si takýto organizátor nevyrovná svoje dlhy, žiadnu ďalšiu akciu mu nikto nepovolí.
Situácia v oblasti dodržiavania autorských práv sa z roka na rok pomaly zlepšuje. Používatelia hudobných diel radšej využijú schodnejšiu cestu zaplatenia autorských odmien akoby mali znášať následky spojené s vymáhaním autorských honorárov. Všetkým, ktorí požiadajú o uzatvorenie licenčnej zmluvy so SOZA a v lehote splatnosti zaplatia faktúru, ponúka SOZA 30% zľavy z autorských honorárov. Pre mnohých je to silný motivačný činiteľ, ktorý im zabezpečí cestu ako pripraviť zaujímavé hudobné podujatie alebo vytvoriť príjemné prostredie pre zákazníka a zároveň nebyť v rozpore so zákonom.
Mgr. Katarína Tomandlová
 

Vyberte región